AFLĂ CE NU AI VOIE SĂ ARUNCI LA GUNOI!

S-au adunat prin casă, prin curte sau prin garaj o serie de obiecte cu care nu mai ai ce face? Află pe care dintre ele nu ai voie să le arunci, pur și simplu, la gunoi.

Dacă arunci unele obiecte de care nu mai ai nevoie, există riscul să îmbolnăvești pe cineva sau să infestezi mediul încinjurător. De exemplu, se știe că bateriile conţin substanţe foarte periculoase, precum mercur, nichel, plumb, cadmiu, litiu ș.a. (Bunăoară, cadmiul, un element foarte toxic, odată pătruns în organism, are o perioadă de înjumătățire de peste 20 de ani). Toate aceste substanțe care constituie un pericol pentru sănătate, dacă sunt aruncate necorespunzător, pot contamina mediul înconjurător. Așadar, dacă vrei să arunci baterii sau acumulatori, trebuie să apelezi la punctele de colectare. De exemplu, când mergi la cumpărături, ia cu tine bateriile uzate și pune-le în cutiile special amplasate la intrarea în marile magazine şi în supermarketuri. Desigur, dacă bateriile sunt reâncărcabile, nu le arunci decât atunci când constați că acestea nu se mai încarcă, oricât le-ai ține în aparat. În privința bateriilor auto uzate, acestea trebuie predate la schimb, atunci când cumperi o baterie nouă, sau predate la unitățile de colectare(REMAT).

Electrocasnicele vechi, la magazinele de profil
Ai de aruncat un televizor, un frigider, o maşină de spălat, un cuptor cu microunde, un calculator etc? Și aceste aparate conţin o serie de substanţe periculoase, precum mercur, plumb, crom etc. Dacă te-ai hotărât să cumperi un produs nou, interesează-te la magazinul de profil dacă preia aparatul vechi. Dacă nu-l preia, contactează firma de salubritate sau profită de campaniile de recuperare, organizate frecvent de diferite organizații, și predă aparatul uzat. O altă variantă este să suni la TelVerde 0800. 444. 800. Dacă are acoperire în zonă, echipa locală a Asociației RoRec vine și ridică deşeurile, transportul fiind gratuit. Apelurile telefonice la tel-verde sunt gratuite, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, zilnic între 9.00-17.00. În niciun caz nu abandona televizorul frigiderul etc în fața blocului/casei sau undeva pe câmp așa cum, din păcate, mai procedează mulți, infestând mediul. De asemena, dacă ai un telefon mobil vechi sau defect, pe care nu-l mai poţi repara, în nici un caz nu-l arunca la coșul de gunoi. Și telefoanele mobile se reciclează, în magazinele de profil. Dar, înainte de a-l preda, scoate cartela SIM şi copiază-ți, pe un alt suport, toate datele din telefon, apoi șterge-le din memoria lui, pentru a nu ajunge în posesia cuiva.

Medicamentele expirate, un pericol
Ai prin sertare tot felul de medicamente expirate sau care vor expira foarte curând? Nu le arunca la gunoi! Există riscul ca acestea, odată ajunse în tomberonul din faţa blocului, să fie găsite şi înghiţite de copii, de alte persoane, de pisici sau de câini. Pune-le într-o pungă şi lipeşte pe ea un biletel pe care scrie “substante toxice”. Sigilează apoi punga şi du-o la orice punct farmaceutic(farmaciile, ca și spitalele, au un sistem special de colectare și distrugere a medicamentelor și a altor produse sanitare expirate). În general, nu arunca la gunoi produse toxice sau recipiente care au conținut astfel de produse, inclusiv diverse substanțe otrăvitoare. Nu știi unde ar putea ajunge și cine ar putea suferi sau chiar muri, din cauza lor. Găsește o soluție pentru ca ele să ajungă la cei specializați și abilitați în reciclarea sau distrugerea produselor periculoase.

 

sursa: stiri.com.ro