Baterii reciclate, mediu curat
Scriam zilele trecute despre reciclarea bateriilor. Din datele pe care le-am vazut, avem probleme la acest capitol, ca de altfel la toate capitolele legate de reciclare. Aici efortul companiilor este de a educa oamenii sa inteleaga importanta reciclarii.
In acelasi timp, ceea ce fac companiile prin campaniile derulate in aceasta directie, laudabile de altfel, sunt legate de constientizarea fenomenului, pentru ca in cazul lor reciclarea nu intra la capitolul actiuni de CSR, avand in vedere ca au obligatia legala de a colecta si recicla bateriile, daca produc sau distribuie pe piata aceste produse.
Aceste campanii ajuta companiile sa isi indeplineasca tintele de reciclare prevazute de lege si de a populariza reciclarea in randul consumatorilor. Din acest motiv, programele desfasurate de diversele organizatii nu sunt programe de CSR, avand in vedere obligatiile impuse de lege.
Potrivit Raportului Global privind DEEE (Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice) din 2014, publicat de Universitatea Natiunilor Unite (UNU), cantitatea globala de DEEE generate a atins un nou varf de aproximativ 41,8 milioane de tone in 2014, in timp ce doar in jur de 6,5 milioane de tone, aproximativ 15,5%, au fost raportate ca fiind colectate si eliminate prin sisteme legale de preluare.
De ce reciclarea bateriilor?
Raspunsul este foarte simplu: pentru ca acestea contin elemente care sunt extrem de nocive pentru mediul inconjurator. Din acest motiv, exista societati care se ocupa cu reciclarea bateriilor si acumulatorilor.
Un exemplu in acest sens este sistemul CCR Rebat care gestioneaza deseurile de baterii si acumulatori si preia responsabilitatea producatorilor privind realizarea obiectivelor anuale de colectare si reciclare a deseurilor de baterii si acumulatori in conformitate cu prevederile HG nr. 1132/2008 (actul normativ care acopera domeniul baterii si acumulatori).
CCR REBAT este un sistem de management a deseurilor de baterii & acumulatori (asigura colectarea si reciclarea corespunzatoare a acestor deseuri), care a fost fondat in Germania in anul 1998, iar in Romania in anul 2010.
Toate bateriile care sunt produse/importate pentru prima data in Romania, dar si cele produse si exportate, sunt supuse obligatiei de raportare. Fiecare societate, indiferent ca este online sau offline, care vinde baterii are obligatia de a primi inapoi bateriile uzate la punctul de vanzare sau in imediata apropiere a acestuia. Obligatia de primire a bateriilor uzate se aplica indiferent de tipul bateriilor uzate pe care consumatorii finali le returneaza.
Dupa ce bateriile au fost colectate de catre CCR REBAT, acestea sunt transportate in centre speciale de valorificare. Aici, bateriile sunt sortate in functie de sistemul chimic si valorificate. In cursul valorificarii bateriile sunt descompuse in metalele care le compun si care sunt apoi returnate industriei prelucratoare de metale. In baterii se gasesc urmatoarele metale reciclabile: zinc, mangan, fier, nichel.
Prin HG 1132/2008, producatorii de baterii si acumulatori trebuie sa colecteze bateriile uzate intr-un minimum de 45% din cantitatea totala introdusa in Romania, pana la 26 septembrie 2016.
Din anul 2009, s-a s-a demarat procedura de inregistrare a producatorilor de baterii si acumulatori (B&A) in Registrul producatorilor si importatorilor de B&A, conform cerintelor legislatiei in vigoare. Pana la sfarsitul anului 2013, s-au inregistrat 587 producatori de baterii si acumulatori (B&A), potrivit raportului national privind starea mediului pe 2013, emis de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Ssocietatile care preiau responsabilitatea de colectare sunt: Asociatia Recobat Plus, Ecotic Bat, Asociatia Sistemul National De Reciclare A Bateriilor si CCR REBAT RO.
Din 2012, producatorii de baterii si acumulatori portabili trebuie sa realizeze o rata minima de colectare de 25%. Pentru anul 2012 (pentru ca datele pentru 2013 sunt in curs de procesare si validare), s-a realizat o rata de colectare a B&A portabile de 11%, desi trebuia sa fie 25% (46% pentru tipul de B&A portabile plumb acid, 6% pentru tipul de B&A portabile Nichel-Cadmiu si 10% pentru celelalte tipuri de B&A portabile).
In perioada 2009-2012, a fost colectata o cantitate de 249.862,85 tone B&A. Operatorii economici din Romania care au tratat deseuri de B&A cu plumb au realizat, pentru anul 2012, un nivel de eficienta a reciclarii de cca. 81%
Campanii de constientizare
Dupa ce retailerul Carrefour Romania a lansat o campanie de reciclare a bateriilor,Hornbach Romania lanseaza si el o campanie in acest sens.
“Fiecare baterie conteaza”, proiectul de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili uzati (B&A) adresat consumatorilor finali, se desfasoara in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015, in toate magazinele Hornbach din tara, unde CCR REBAT asigura componenta de colectare selectiva si serviciile de gestionare a deseurilor de B&A.
Toti clientii, utilizatori finali, care vor colecta sase baterii sau acumulatori portabili uzati, de orice tip (cu exceptia bateriilor de tip pastila), in oricare din magazinele Hornbach din tara, vor primi in schimb o baterie noua Varta, de tip R6.
Hornbach si-a propus sa colecteze selectiv peste sase tone de deseuri de baterii si acumulatori portabili uzati. Prin intermediul campaniei, retailer-ul vrea sa atinga rata anuala de colectare selectiva a cantitatii de B&A uzati, prevazuta de cadrul legal.
sursa: csrreport.ro