Importanta Reciclarii
Auzim peste tot de reciclare. Reciclarea este procesul de reutilizare a materialelor si produselor invechite pentru crearea altora, fara apelarea la materii prime noi, reducand considerabil consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor de orice fel.
Materialele reciclabile provin din mediul industrial, birouri sau locuinte, constand din hartie, plastic, sticla, metal si materiale textile.
Poate ca nu ne dam seama sau nu ne intereseaza dar anual oamenii produc zeci de tone de gunoaie care sunt depozitate fie in gropi speciale,care sunt apoi acoperite cu pamant,fie aruncate in mari si oceane,fie incinerate.Desigur, gunoaiele degradeaza solul in zonele in care se afla depozitate,au efecte grave asupra faunei acvatice iar gazele care se produc prin incinerarea lor sunt foarte toxice….asadar efectele sunt dezastruoase si duc la poluare. Insa,intotdeauna exista o alternativa,trebuie doar gasita solutia cea mai eficienta.
Una dintre solutii este reciclarea care poate ajuta considerabil mediul inconjurator prin faptul ca s-ar diminua cantitatile de gunoaie depozitate si s-ar reduce poluarea, dar totodata ar avea si un efect benefic asupra economiei mondiale
Nu trebuie sa ramanem indiferenti la acest fenomen care ar trebui sa ne puna serios pe ganduri ci mai bine sa dam atentie beneficiilor reciclarii asupra mediului inconjurator …fiti atenti !!! …..:
Reciclarea reduce cantitatea de deseuri ce trebuie depozitata in gropi de gunoi sau incinerata
Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci
Energia pe care o recuperam cand reciclam un pahar de sticla poate alimenta un bec pentru patru ore
Reciclarea reduce numarul de agenti poluanti din aer si apa
Reciclarea reduce semnificati cantitatea de emisii de CO2 realizata prin extragerea si prelucrarea minereurilor
Se foloseste cu 95% mai putina energie pentru reciclarea aluminiului fata de cea necesara producerii din materii prime (60% in cazul otelului, 40% in cazul hartiei, 70% pentru plastic si 40% pentru sticla)
In America, o rata de reciclare de 30% ar fi echivalenta cu a scoate 25 de milioane de masini de pe strazi
Reciclarea ajuta la conservarea resurselor naturale precum lemn, apa si minereuri
Reciclarea previne distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, a biodiversitatii si previne eroziunea solului .
Interesant,nu?
Vreau sa atrag atentia unui fenomen care se petrece sub ochii fiecaruia dintre noi dar asupra caruia nu acordam nici cea mai mica importanat : folosirea pungilor din plastic.
Comform datelor relatate de Agentia Protectiei Mediului din SUA, anual sunt folosite in lumea intreaga intre 500 miliarde si un trilion de pungi din plastic.Dintre acestea mai putin de 1 % sunt reciclate,asadar costul reciclarii unei sacose este mai mare decat producerea uneia noi.Exista o economie rigida in spatele reciclarii astfel incat reciclarea unei tone de pungi costa 4000 $ iar pungile obtinute in urma procesului de reciclare sunt vandute apoi pe piata pentru 32$.
Un studiu efectuat in anul 1975 de catre Academia Nationala de Stiinte din SUA a dezvaluit ca vasele transoceanice descarca anual 8 milioane livre de pungi din plastic.Pungile sunt luate de vant si imprastiate in diferite zone, in marile,raurile si lacurile noastre sau ajung in ape prin canalele de scurgere.Dintre deseurile luate de apa un procent de 10 % este acoperit de pungile din plastic.In cele din urma pungile din plastic se descompun in polimeri toxici care ajung sa contamineze solurile si sursele de apa.Ca o consecinta particulele microscopice contamineaza sursele de hrana iar acest lucru are un efect catastrofal asupra vietii salbatice.Aproape 200 de specii din mediul acvatic printre care delfini, balene, pescarusi si testoase mor anual din pricina pungilor de plastic pe care le ingera din greseala o data cu mancarea sau sunt pur si simplu sufocate de acestea.
Asadar, revenind la reciclare,daca am folosi o punga de panza in locul uneia din plastic am putea salva 6 pungi pe saptamana,ceea ce inseamna 24 pungi pe luna sau 288 pe an sau 22.176 pungi intr-o viata.
Daca 1 din 5 oameni din tara noastra ar face asta am economisi 1 330 560 000 000 pungi intr-o viata intreaga.
Pe 27 martie 2007 San Francisco a devenit primul oras care a interzis pungile din plastic . Printre tarile care au interzis pungile din plastic se numara Bangladesh, Irlada,Israel,Canada,Botswana,Kenya,Tanzania si Taiwan..
Daca oamenii din aceste tari au putut spune nu folosirii pungilor din plastic in favoarea celor din panza sau hartie,noi de ce nu am putea???
Pana la urma reciclarea face parte din procesul de modernizare,de civilizatie, asa incat ,acordand importanta acestui fenomen nu numai ca folosim intr-un mod eficient resursele,nu facem risipa si poluam mai putin,dar dam si dovada de un popor civilizat, deschis pentru dezvoltarea unor procese si tehnologii menite sa vina in sprijinul mediului care ne inconjoara si din care,ne place sau nu,facem parte si noi.
Ce trebuie sa facem noi? …e simplu…
- Sortam gunoaiele separandu-le pe cele organice de cele anorganice.
- Separam hartia,sticla,metalul,textilele,plasticul.
- Nu aruncam gunoaiele la intamplare ci numai in spatiile destinate aruncarii lui si nu oricum ci sortate dupa tip.
- Sustinem eforturile membrilor comunitatilor ecologice care cauta solutii pentru conservarea mediului natural
- Ne exprimam opinia cu privire la activitatea prestata la nivel de tara in ceea ce priveste protectia mediului natural si putem veni oricand cu idei noi.
Asadar, a recicla inseamna sa consumi eficient,sa refolosesti ,sa transformi materia, astfel incat sa existe permanent un circuit al materiei care poate fi refolosita mereu si care sa produca efecte benefice atat pentru oameni cat si pentru mediul inconjurator.