În ce se transformă sticla, după reciclare?
Sticla reprezintă 7% din gunoiul produs în SUA în funcţie de greutate, potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia de Protecţie Ecologică din America. Spre deosebire de alte materiale, sticla poate fi reciclată în mod repetat fără a-şi pierde calitatea sau rezistenţa, astfel că producătorii folosesc sticlă spartă, reciclată (adică cioburi), pentru a reduce costurile de producţie pentru obiecte din sticlă cu diverse funcţii, relatează National Geographic.
Recipiente
Din toată sticla reciclată, 90% merge către industria recipientelor pentru a face sticle şi borcane.Producerea de recipiente necesită cioburi de sticlă de înaltă calitate, care nu sunt contaminate cu materiale din sticlă de diferite culori sau cu materiale care nu sunt din sticlă, cum ar fi capace şi etichete.
Dintr-un lot de sticlă, pentru fiecare procent de 10% înlocuit cu cioburi necontaminate, producătorii de recipiente obţin o economie de până la 5% din costurile de producţie.
De asemenea, sticla reciclată se topeşte la o temperatură mai mică decât sticla pură, economisind energie şi împidicând uzura cuptoarelor.
Izolaţia din fibră de sticlă
Industria de fibră de sticlă foloseşte cantităţi relativ mici de sticlă reciclată post-consum. În comparaţie cu industria recipientelor, producătorii de fibră de sticlă realizează economii mai mici, atunci când folosesc material reciclat, cu reduceri de cost de până la 3% pentru fiecare înlocuire de 10% cu cioburi de sticlă.
Fibra de sticlă structurală necesită cioburi de sticlă de înaltă calitate, ceea ce o aşează într-o competiţie directă cu producătorii de recipiente, în timp ce cioburile de o calitate mai slabă pot fi folosite în izolaţia cu fibră de sticlă.
Agregate şi asfalt din sticlă mărunţită
Cioburile de sticlă de o calitate redusă împreună cu sticla de culori diferite, care prezintă niveluri mari de contaminare, pot fi folosite în producerea betonului şi în realizarea de asfalt din sticlă mărunţită,ca un element de umplere în construcţie, înlocuind pietrişul.
Asfaltul din sticlă mărunţită, un amestec de 10%-20% cioburi de sticlă cu asfalt, este potrivit pentru drumurile cu limite de viteză de sub 60 de kilometri pe oră, pentru că oferă o aderenţă slabă a anvelopelor la viteze mari.
Ca şi material agregat, sticla zdrobită are multe din aceleaşi proprietăţi ca şi pietrişul, astfel că cererea este în mare măsură dependentă de preţurile pietrişului şi a cioburilor de sticlă.
Alte utilizări
Multe alte produse conţin cantităţi mici de sticlă reciclată post-consum. Aplicaţiile industriale includ folosirea unor bucăţi de sticlă sau a unor fragmente foarte mici, ca şi mediu de şablare. Mulţi producători de mărgele din sticlă, producătorii de obiecte de artă din sticlă şi producătorii de plăci decorative folosesc ca materie primă cioburile de sticlă reciclate. Mărgelele reflectorizante folosite pe şosele pentru a creşte gradul de siguranţă a şoferilor pot de asemenea include bucăţi de sticlă reciclată.
sursa: financiarul.ro