Metodă inedită de reciclare a cauciucurilor uzate: Cum se confecţionează sandalele care rezistă 1.600 de kilometri

   Membrii tribului Maasai au găsit o nouă întrebuinţare pentru miliardele de anvelope scoase din uz, în fiecare an. Iniţiativa, care a început în Kenya, s-a răspândit şi în India, Suedia ori Statele Unite, unde grupuri de întreprinzători transformă deşeurile în obiecte noi.

   Mai mult de 1.5 miliarde de cauciucuri ajung la gropile de gunoi, în fiecare an, relatează BBC. Anvelopelele uzate constituie unele dintre cele mai problematice deşeuri, în principal din cauza volumului mare de producţie şi a durabilităţii lor. Tocmai datorită acestor caracteristici însă, cauciucurile sunt printre cele mai atractive produse reciclabile, deşi în jur de jumătate dintre deşeuri sunt, pur şi simplu, arse ca şi combustibil în fabrici de ciment, hârtie ori centrale electrice. Cele care ajung să fie refolosite sunt, de obicei, utilizate la fabricarea asfaltului sau sunt transformate în anvelope noi.sandalecauciucuri_400

   Maasaii, un trib semi-nomad, care ocupă sudul Kenyei şi nordul Tanzaniei, a găsit, însă, o altă întrebuinţare pentru cauciucurile uzate. Membrii tribului folosesc deşeurile la confecţionarea de sandale, cunoscute cathousand-milers - o mie de mile (n.r. aproximativ 1.600 de kilometri) - pentru rezistenţa de care dau dovadă. Ideea a fost preluată de mai mulţi întreprinzători şi până la apariţia firmelor specializate, ca Maasai Treads, Sole Rebels sau Akala Sandals, nu a fost decât un pas. Încălţămintea, care se vinde pe străzile din Nairobi cu preţuri ce variază între 2 şi 5 dolari americani, costă chiar şi de cinci ori mai mult, pe Internet.

   La Detroit, în Statele Unite, pastorul Faith Fowler a preluat idea şi acum angajează zeci de persoane care se ocupă cu reciclarea anvelopelor şi transformarea lor în produse de încălţăminte. Detroit Threads colectează în jur de 35.000 de cauciucuri uzate, în fiecare an. În India, The Retyrement Plan converteşte deşeurile în mobilier pentru exterior, în timp ce suedezii de la Apokalyps Labotek transformă anvelopele în pardosele din cauciuc.

   sursa: mediafax.ro