Ştiaţi că…

deseuri… Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate face un pulover ?

… Există un pix realizat în proporţie de 89,9% din plastic reciclat provenit de la PET-urile în care este îmbuteliată apa? Vânzările de pixuri din această gamă au salvat aproximativ 36000 litri de combustibil cu care s-ar putea face de 15 ori ocolul pământului cu maşina.

… „Moda sustenabilă”, adică haine confecţionate din materiale reciclabile sută la sută, e la mare modă?…Poliesterul organic este produs din sticle de plastic reciclate, iar lâna provine de la haine care au fost deja purtate şi reciclate.

… În San Francisco s-au construit traverse de cale ferată din plastic reciclat? Şi s-a dovedit că acestea au o durată de viaţă mai lungă decât cele din lemn!

… Aurul negru…e chiar la noi în grădină? Din deşeuri biodedradabile se obţine gratuit, compost care îngraşă pământul, sporeşte producţia şi dă gust recoltei.

…Sticlele din plastic nu se biodegradează complet niciodată? Ele se descompun în granule care sunt mâncate de diverse vietăţi ca peşti, păsari sau viermi şi răman în stomacul loc până când acestea mor?

… Banalele pungi de plastic primite gratuit la supermarket se degradează în 450 de ani?

… Mucurile de ţigări se degradează in 2 ani dar conţin substante chimice extreme de periculoase care afectează solul atunci când se descompun?

… Ştiţi în cât timp se degradează cauciucul din care sunt făcute jucăriile, garniturile, furtunele şi mii de alte obiecte de care ne folosim zilnic? În 50 până 80 de ani!

… Paharele de plastic pe care le folosim la petreceri sau în birouri trăiesc alături de aproximativ 12. 500 de generaţii de oameni, pentru că au nevoie de peste un milion de ani ca să se degradeze?

… În fiecare secundă în Europa se reciclează 630 de cutii de oțel?

… Reciclarea unei tone de oţel reduce cu 86% emisiile de gaze în aer şi cu 76% poluarea apei şi înseamnă economisirea exploatarii a 1.5 tone minereu de fier?

… Producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului, în timp ce prin reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut?

… Pentru tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folo- sesc 3000 metri cubi de lemn, adică e nevoie de tăierea a 1500 de arbori cu o vârstă de 50 ani?

… În fiecare lună oamenii aruncă sufiente sticle şi borcane încât să umple un zgârie-nori? Toate acestea ar putea fi reciclate! … O treime din peştii prinşi pe coasta Angliei, conţin resturi de plastic? Din cei 504 de peşti examinaţi, o treime aveau în stomac mici bucăţi de plastic.

… Domnul John Newson din Anglia colectează selectiv deşeurile, face compost şi reutilizează tot ceea ce poate şi aşa a reuşit ca în anul 2012 să aibă un singur sac cu gunoi?

… Aeroporturile şi companiile aeriene din SUA aruncă în fiecare an o cantitate de cutii de aluminiu suficientă pentru construirea a 58 de avioane Boeing 747?

… Într-un parc din New York containerele de gunoi sunt proiectate şi construite în formă de lalea, de culori diferite?

… Echipa naţională de fotbal a Franţei foloseşte echipament realizat din microfibre poliesterice obţinute integral din PET-uri reciclate?