UE vrea să pună capăt culturii risipei, recomandând repararea şi reutilizarea bunurilor

  Autorităţile de reglementare al  Uniunii Europene  intenţionează să faciliteze repararea sau reutilizarea bunurilor de la aparate electrice, la cladiri şi alimente,  potrivit unui proiect de document ce urmează să fie publicat la sfârşitul acestui an.

  Comisia Europeană spune că manualele de instrucţiuni ar trebui mai degrabă să  explice cum să fie reparate bunurile, notează Reuters.   Executivul european se declară un avocat al trecerii la o economie circulară bazată mai mult pe reciclare şi pe reducerea risipei. Executivul comunitar ar urma să de publicităţii în luna decembrie o strategie pentru a face economia UE mai sustenabilă.re_400

   O versiune preliminară a acestui document, consultată de Reuters, arată că executivul comunitar vrea să crească nivelul reciclării şi să reducă cantităţile de metal, plastic, alimente şi alte substanţe bio care sunt aruncate. Datele Eurostat, arată că, în medie, aproximativ 40% din reziduurile gospodăriilor sunt reciclate în UE. Comisia Europeană va viza în mod expres plasticul, în cazul căruia mai puţin de 25% din deşeurile de plastic colectate sunt reciclate, iar aproximativ 50% ajunge la gropile de gunoaie sau ajung în ocean unde pun în pericol fauna acvatică.

   „Comisia va pregăti o strategie care va examina provocările puse de plastic de-a lungul întregului lanţ“, se arată în document. În cazul alimentelor, comisia va analiza etichetarea, care uneori îi convinge pe consumatori că trebuie să arunce alimente înainte de date de expirare. Documentul propune o metodologie comună la nivelul UE precum şi un indicator prin care să se măsoare risipa de produse alimentare şi de asemenea să examineze modalităţile prin care poate fi îmbunătăţită utilizarea şi înţelegerea procedurilor de etichetare de către consumatori. 

sursa: adevarul.ro