Fosta rampă de deşeuri de la Timiş-Triaj va fi ecologizată

Depozitul de deşeuri din zona Timiş-Triaj, cu intrare din strada Ciobanului va fi ecologizat. Depozitul, închis încă din anul 2000, a adunat deşeuri industriale nepericuloase provenite din fostele platforme industriale Tractorul, Rulmentul şi Uzina 2. Acum, Municipalitatea vrea să facă o serie de lucrări de ecologizare, după ce în perioada 2013 - 2015 şi Garda de Mediu a solicitat, în urma unor controale, acest lucru.

Un studiu de oportunitate privind lucrările de ecologizare care trebuie făcute pentru închiderea definitivă a depozitului a fost aprobat încă din 2014 de către Consiliul Local, iar anul trecut Municipalitatea a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului, un acord de mediu pentru proiectul de finalizare a lucrărilor de închidere ecologică a rampei de deşeuri industriale nepericuloase de la Timiş-Triaj. În prezent, primăria a demarat licitaţia pentru documentaţia tehnică privind lucrările de închidere definitivă a rampei, şi are de ales între ofertele depuse de două firme. reciclare4

„În momentul de faţă, ofertele depuse sînt în curs de evaluare, iar după semnarea contractului firma cîştigătoare va trebui să pregătească în maxim 60 de zile documentaţia“, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvînt al Primăriei. El a mai precizat că valoarea estimată a acestui contract a fost de 118.000 lei.

Firma consultantă va stabili prin documentaţia pe care o va face care sînt lucrările necesare pentru ecologizarea şi închiderea definitivă a depozitului de deşeuri de la Timiş-Triaj şi valoarea lor, urmînd ca Municipalitatea să identifice şi o sursă de finanţare. O astfel de lucrare presupune, de obicei, amenajarea depozitului, astfel încît groapa de gunoi să fie bine susţinută, iar apoi acoperirea cu mai multe straturi de pămînt, astfel încît apele pluviale să nu poată pătrunde în corpul depozitului. La suprafaţă se va planta un strat vegetal.

sursa: monitorulexpres.ro