Modul uimitor prin care Elvetia a rezolvat problema deseurilor
Elvetia este o tara foarte curata, in care prevenirea poluarii este intiparita in mentalitatea locuitorilor. Elvetienii sunt obisnuiti sa sorteze orice poate fi sortat.
In anii 1980, tara s-a confruntat cu un dezastru ecologic: toate raurile si lacurile erau contaminate cu fosfati si nitrati, pamantul era expus metalelor grele, iar oamenii generau o cantitate imensa de gunoi in fiecare luna. Elvetienii si-au dat seama ca au o problema si au luat masuri pentru a implementa solutii.
Sortarea gunoiului in functie de diferite categorii parea sa fie metoda cea mai eficienta. Noile reguli au fost anuntate, iar exceptiile nu erau acceptate: toata lumea trebuia sa se conformeze.
De exemplu, pentru a arunca un pliculet de ceai, trebuia sa arunci eticheta in containerul pentru carton, saculetul de ceai era pus in cel pentru hartie, frunzele pentru ceai erau puse in containerul pentru compost, capsele metalice in containerul pentru metal, iar firul de ata ajungea in alta punga speciala pentru gunoi.
Cei care nu respecta regulile sunt nevoiti sa plateasca o amenda, prin urmare, elvetienii recicleaza in fiecare zi:
-70% din hartia folosita in tara
-o cantitate foarte mare de carton
-baterii electrice
-sticla (Elvetienii recicleaza mai mult de 90% din sticle, acestia sortandu-le si in functie de culoarea sticlei)
-sticle de plastic
-cutii
-cutii de aluminiu
-veioze
– cadavrele animalelor (Este interzisa ingroparea animalelor, existand si o taxa)
-ulei vegetal
-medicamente expirate
Oamenii pot sa arunce in continuare gunoiul in containere normale, insa au de platit o taxa pentru fiecare jumatate de kilogram de gunoi. O stampila speciala este aplicata fiecarei pungi pentru a arata ca taxa a fost platita. Taxa este de 2 sau 3 franci elvetieni pentru 5 kilograme de gunoi, scrie BrightSide.
Cei care nu platesc aceasta taxa pot ajunge sa plateasca pana la 10.000 de franci, ”politia gunoiului” deschizand fiecare punga fara stampila si cautand indicii despre a-si da seama cine a aruncat acea punga.
Aceasta abordare s-a dovedit una de succes, nu neaparat de frica amenzilor mari, ci mai degraba datorita cetatenilor preocupati de mediul inconjurator.
sursa: ecomagazin.ro