PET, PETE, HDPE, PVC, PP, PS, EPS

   Semnificatiile numerelor de plastic – PET, PETE, HDPE, PVC, PP, PS, EPS sunt descrise mai jos:

pet-1.pngPET – (PETE) – (Polyethylene terephthalate) Polietilenă tereftalată. Se foloseste la: recipiente, flacoane, fibre, izolator termic. Calitati: este uşor, rezistent la coroziune și reciclabil. Poate fi transformat în fibre sintetice sau folie.

pet-2.pngHDPE – (high density polyethylene) Polietilenă de înaltă densitate.Fabricată din petrol. Material uşor reciclabil. Folosire: ambalarea detergenţilor, produse de îngrijire a părului şi ulei de motor, țevi de plastic, bidoane şi recipienţi pentru lichide, rezistent la coroziune. Se pot obţine alte ambalaje sau pungi.

pvc.pngPVC – (polyvinyl chloride) Clorură de polivinil. Folosire: conducte, jucării, mobilier, ambalaje. Ieftin, rezistent în timp, uşor de manevrat. PVC-ul este o ameninţare majoră pentru mediu şi sănătate. Greu de reciclat, implicând costuri ridicate.

lpde.pngLDPE – (low density polyethylene) Polietilenă de joasă densitate. Utilizare: în special pentru diferite ambalaje, pungi, sacoşe, folie. Poate fi reciclat în acelaşi tip de produse.

pp.pngPP – (polipropilen) Polipropilenă. Utilizare: îmbrăcăminte, flacoane, găleţi şi frânghii. Prin recilare se obţin fibre. Se degradează prin expunere directă la lumină solară, UV.

ps.pngPS – (polystyrene) Polistiren. Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O largă paletă de întrebuinţare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smântână), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scăzută şi nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare.

Derivate ale polistirenului. OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)

other.pngOTHER – altele (policarbonat, ABS). Orice alt tip de plastic care nu a fost menţionat. Poate fi un amestec de oricare; toate cele de mai sus sau un material plastic care nu este uşor reciclabil. De evitat dacă este posibil. Utilizare: o largă paletă de produse, de la CD-uri, DVD-uri până la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice și electrocasnice etc.

Peturi