Planul Guvernului pentru a-i convinge pe romani sa recicleze. "Plateste pentru cat arunci"

Sub amenintarea amenzilor de 200.000 de euro pe zi de la Comisia Europeana, guvernul pregateste taxe mai mari pentru gunoi, ca sa ne convinga sa reciclam.

Un proiect de lege introduce principiul "platim pentru cat aruncam", care se va aplica de anul viitor. Adica fiecare familie care va recicla plastic, hartie, sticla sau alte materiale va primi o reducere la taxa pe gunoi, iar cei care amesteca deseurile vor plati suplimentar. Din pacate, autoritatile locale au aratat ca de 26 de ani sunt incapabile sa aplice principiile reciclarii.

Principiul "Plateste pentru cat arunci" e reteta succesului pentru numeroase state europene. In disperare de cauza, pentru ca de la 1 ianuarie Uniunea Europeana va aplica amenzi de 200.000 de euro pe zi Romaniei pentru nerespectarea tintelor de reciclare asumate la aderare, cei de la Ministerul Mediului au facut un proiect de lege care prevede ca: "Autoritatile publice locale aplica principiul "plateste pentru cat arunci" acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic si al protectiei mediului".recycle

Atat fezabilitatea, cat si eficienta economica vor trebui insa sa fie demonstrate prin studii independente, certificate european.

Practic, ca sa poata fi masurata cantitatea de gunoi menajer produsa de o gospodarie, la cele trei pubele de diferite culori, pentru sticla, hartie si plastic, se va adauga o pubela neagra pentru gunoi menajer.

Pentru gospodarii, companiile de salubritate vor putea incheia contracte de tip abonament, cu pubele de diferite dimensiuni, in functie de cat produce fiecare gospodarie. Pentru pubela mai mare, taxa va fi si ea mai mare.

O alta solutie pentru colectare selectiva ar putea fi cea folosita in Statele Unite. Niste pungi speciale, personalizate pentru fiecare apartament, si de diferite culori, in functie de materialul reciclat.

sursa: stirileprotv.ro