Revoluţia reciclării: Reciclarea deşeurilor în Suedia

Nu ar fi frumos dacă deşeurile dintr-o gospodărie nu ar fi irosite complet? Dacă fiecare obiect ar fi transformat în altceva – produse noi, materiale brute, combustibil sau măcar energie termică?

Steel recycling bales

Suedia aproape a reuşit. Mai mult de 99% din toate deşeurile casnice sunt reciclate într-un fel sau altul. În 1975 procentajul era de doar 38%.

Astăzi regula este ca orice staţie pentru reciclarea deşeurilor să nu se afle la mai mult de 300 de metri de orice zonă rezidenţială. Majoritatea suedezilor separă deşeurile reciclabile şi le depozitează în containere speciale din incinta blocurilor sau la staţia de sortare deşeurilor.

Reciclarea deşeurilor dusă la un nou nivel

Weine Wiqvist, director al programului suedez pentru reciclare deşeuri, este de părere că populaţia poate face şi mai mult, din moment ce aproape jumătate din deşeurile arse este transformată în energie. El explică că reutilizarea anumitor materiale sau produse înseamnă mai puţină energie necesară creării efective a produsului.

Fiecare casă din Suedia separă ziarele, plasticul, metalul, sticla, electrocasnicele, becurile şi bateriile. În foarte multe zone, consumatorii sunt încurajaţi să sorteze şi deşeurile alimentare. Toate sunt refolosite, reciclate sau folosite drept compost.

Ziarele sunt transformate în masă de celuloză, sticlele sunt reutilizate sau topite în obiecte noi, containere de plastic devin plastic brut, mâncarea este transformată în compost şi devine sol sau gaz pentru diverse procese chimice complexe. Obiectele mai mari sunt aduse la centrele pentru reciclarea deşeurilor din afara oraşelor.

Deşeuri în energie

Jumătate din deşeurile unei gospodării din Suedia este arsă pentru a produce energie în fabricile de incinerare. Deşeurile sunt un combustibil ieftin, iar de-a lungul timpului Suedia a dezvoltat o capacitate enormă de a trata reciclarea deşeurilor. Ţara chiar importă peste 700.000 de tone de deşeuri din alte ţări.

Se poate şi mai bine

Hans Wrådhe este directorul secţiei pentru deşeuri şi chimicale la Agenţia Protecţiei Mediului din Suedia şi este de părere că trebuie acordată şi mai multă importanţă reciclării deşeurilor.

Împreună cu agenţiile guvernamentale şi corporaţii, Wrådhe a creat un plan de acţiune pentru prevenţia irosirii deşeurilor, inclusiv cum să încurajeze producători să creeze produse care vor dura mai mult.  

sursa: info-stiri.com