România va deveni anul acesta cel mai mare producător european de fibră poliesterică reciclată
România trăieşte un paradox în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor. Pe de o parte ţara noastră ocupă ultimul loc din ţările Uniunii Europene la cantităţile de deşeuri municipale reciclate, iar pe de altă parte are cel mai mare reciclator european de deşeuri de plastic de tip PET şi al doilea producător de fibră poliesterică reciclată din Europa, GreenTech şi Greenfiber. Cele două firme, împreună cu Greenweee, Greenlamp şi Greenglass, formează nucleul celui mai mare reciclator din România, Green Group.
Despre investiţii, despre problemele legate de deşeurile de ambalaje, dar şi despre experienţa Taiwanului în materie de gestionare a deşeurilor am vorbit cu Clement Hung, CEO Green Group, într-un interviu pe care vi-l prezentăm în continuare. ecologic
ecologic: Ce loc ocupă la ora actuală Green Group în industria de reciclare a plasticului din Europa?
Clement Hung, CEO Green Group: Anul 2002 a marcat industria reciclării plasticului în România prin înfiinţarea primei companii din grup, GreenTech. Deşi ne-am început parcursul într-un context dificil, am reuşit să construim propria reţea de colectare şi am devenit primul reciclator de sticlă PET în România, desfăşurând operaţiuni de sortare şi transformare a sticlei PET în fulgi PET, vânzând la export produsele finale. Astfel, se împlinesc 10 ani de când contribuim substanţial la procesul de reciclare din România.
În acest moment suntem lider european în ceea ce priveşte volumele reciclate de plastic PET, cu o capacitate instalată de 100.000 tone de sticle/an. În urma unei investiţii importante, până la sfârşitul anului 2016 vom creşte capacitatea de reciclare la 140.000 tone/an, consolidându-ne astfel poziţia pe piaţa europeană.
În 2005 a luat naştere Greenfiber International, primul producător local de fibră poliesterică reciclată 100%. Compania este al doilea mare producător în Europa de fibră poliesterică reciclată, livrând anual 60.000 tone. Până la finalul anului 2016 vom creşte capacitatea de procesare cu 50%, ceea ce ne va situa pe locul 1 în Europa, ca producător pe acest segment.
Au urmat investiţii noi care au făcut posibilă producţia de granule PET (r-PET) destinate uzului alimentar şi banda PET (produs de legătorie alternativ benzii metalice). Aceste produse sunt făcute din 100% PET reciclat. Suntem în top 5 la nivel european ca producători de r-PET, cu o capacitate de 15.000 tone/an şi, luând în considerare ultimele investiţii făcute în GreenTech, vom deveni producător de top în estul Europei pentru producţia de bandă PET, având o capacitate de 10.000 tone/an.
ecologic: Ce investiţii s-au făcut în ultimul timp şi ce investiţii urmează în viitorul apropiat?
Clement Hung, CEO Green Group:Dezvoltarea noastră, ca reciclatori, este susţinută de implementarea tehnologiilor şi infrastructurii de procesare, cât şi de performanţa sistemului de colectare selectivă. Ca atare, o parte din ultimile investiţii pe care le-am efectuat au fost concentrate în aceste segmente, ajungând la peste 17 milioane euro numai în ultimii trei ani, 2013-2015.
Recentele investiţii ne-au permis să ne mărim capacităţile de producţie, să avem o mai bună eficienţă a procesului industrial şi să îmbunătăţim calitatea produselor finite pentru toate fabricile noastre, incluzând aici pe GreenTech, Greenfiber International, Greenweee International şi Greenlamp Reciclare. La sfârşitului anului 2013, în urma unei investiţii de 4 milioane de euro, am deschis Greenglass Recycling, ceea ce a însemnat pentru noi extinderea posibilităţilor de reciclare pentru deşeurile de sticlă.
Totodată, este ştiut faptul că una dintre cele mai mari provocări şi puncte slabe ale industriei noastre o reprezintă colectarea ineficientă. Pentru a ne atinge capacitatea industrială, am avut de ales între a importa deşeuri colectate din alte ţări şi a ne implica direct în colectare.
De aceea, în 2013 am introdus în România cea mai modernă infrastructură de colectare, SIGUREC. Este vorba de un sistem inteligent care oferă transparenţă şi trasabilitate digitală pentru deşeurile colectate. Pe parcursul ultimilor trei ani, SIGUREC s-a transformat într-o reţea de soluţii la nivel naţional (staţii de colectare de interior - SIGUREC IN, staţii de colectare de exterior - SIGUREC PRIME, staţii de colectare mobile - SIGUREC Mobil, colectare la sursă SACII SIGUREC), acoperind toate judeţele ţării. Am reuşit să punem în practică aceste soluţii de colectare selectivă prin fonduri proprii, private, dar şi accesând schema de finanţare oferită de Guvernul norvegian, prin fondurile Norway Grants. Până în acest moment, aceste investiţii în soluţiile SIGUREC se ridică până la 10 milioane euro.
Anul 2016 aduce investiţii de 25 milioane de euro pentru companiile GreenTech şi Greenfiber International, mărind capacităţile de producţie cu peste 50%.
ecologic: Cum vedeţi dumneavoastră criza prin care trec cei care se ocupă de gestionarea deşeurilor de ambalaje?
Clement Hung, CEO Green Group: Situaţia la care s-a ajuns în piaţa deşeurilor de ambalaje este doar o etapă a procesului de transformare pe care România, ca piaţă emergentă, trebuie să îl parcurgă. Prin legislaţia europeană s-au impus ţinte stricte de atins, iar acest lucru a impulsionat activitatea de gestionare a deşeurilor, însă doar într-o mică măsură.
În realitate, trebuie să privim în ansamblu mediul economic din România ca să ne dăm seama că acesta nu a impulsionat o dezvoltare rapidă a industriei de management al deşeurilor. Astfel, în condiţiile în care România s-a aflat în faţa ţintelor impuse, fără instrumente şi mecanisme coercitive şi stimulative, fiecare actor din piaţă şi-a înţeles diferit rolul în implementarea legislaţiei, de la colectare până la reciclare şi raportare.
sursa: ecologic.rec.ro